Sport

Wat is de oorzaak en oplossing voor de butt wink?

Posted by Stijn de Bruijn

Spieren bestaan uit veel kleine spiervezels. Tijdens inspanning levert een spier kracht door te verkorten. Dit heet concentrische contractie. Tijdens deze vorm van contractie wordt de spier dikker, doordat spiervezels in elkaar schuiven. Als een spier kracht levert maar langer wordt heet dit excentrische contractie.
Lenigheid is het vermogen van de spier om langer te worden. Dit kan actief zijn zoals bij excentrische contractie, of passief als de spier ontspannen is. Bij het verlengen van de spier worden de spiervezels juist uit elkaar getrokken. Na het krachttrainen zwellen de spiercellen op door bloed en afvalstoffen. Ook kunnen de spieren na veel contractie wat gespannen blijven. Dit kan het verlengen van de spiervezels moeilijker maken en dan voelen de spieren stijf aan. Daarom ben je direct na stevig krachttrainen minder lenig.

Een butt wink is het boltrekken van de (onder)rug tijdens het trainen. Veel mensen die diep squatten (beneden parallel) hebben last van een butt wink. Maar een butt wink kan ook al bij een minder diepe squat ontstaan. Hieronder vind je twee video’s met de uitvoering van de squat zonder en met butt wink. Model Steffen laat links een correcte uitvoering zien van de squat zonder butt wink. Aan de rechterkant van de video zie je hem te diep squatten waarbij zijn onderrug bol trekt (butt wink).

Related Post

Leave A Comment