Sport

Wat is progressive overload? En waarom is dit zo belangrijk?

Posted by Stijn de Bruijn

Krachttraining is hot! Jong en oud duikt steeds meer het krachthonk in. En dat is goed, want deze trainingsvorm biedt veel mentale en fysieke voordelen. Welke dit precies zijn, lees je hieronder.

Krachttraining is een vorm van training waarbij de spieren, pezen en het skelet weerstand bieden tegen een een externe weerstand (door gewichten op te heffen) of door de zwaartekracht (door intensief springen of sprinten). Krachttraining versterkt je spieren en helpt je met afvallen. Maar er zijn veel meer voordelen van de trainingsvorm. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste factoren:

beschermt spiermassa tijdens een periode van gewichtsverlies
verhoogt de hoeveelheid spiermassa en heeft daarmee een positieve invloed op het metabolisme
leidt tot een lager vetpercentage door toename van spiermassa en verbrande calorieën
verbetert de sportprestaties
verlaagt lage rugklachten (mits goed toegepast)

Elke dag gebruik je bijna elke spier in je lichaam. Alleen al als je rechtop staat, is een hoop spiermassa actief om je overeind te houden. Maar waarschijnlijk heb je gemerkt dat met een beetje staan je conditie, spiermassa of spierkracht niet magischerwijs vooruit gaat. Of je nou sterker wilt worden, meer spiermassa wilt opbouwen, of een betere conditie wilt krijgen: je zult hier toch echt wat meer voor moeten doen. Je ondervindt namelijk pas een effect van training als je meer doet dan je lichaam gewend is. Dit concept wordt ook wel ‘progressive overload’ genoemd. Hieronder leg ik je uit hoe dit werkt.

Related Post

Leave A Comment